παζαρι κυριακης πειραια
Ουσιαστικά, προωθούν τη γαλλική πρόταση (δεν είναι τυχαίες οι συνεντεύξεις του Ευρωπαίου Επίτροπου, Π. Μοσκοβισί, σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες), που επιβάλλει έλεγχο του χρέους κάθε πέντε χρόνια με ρήτρα ανάπτυξης.
Τι προβλέπει η γαλλική πρόταση
Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει ότι αν στην 5ετία δεν έχουν επιτευχθεί οι αναπτυξιακοί στόχοι, το χρέος θα ρυθμίζεται μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, ενώ όσο πιο μεγάλοι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο μικρότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους. Φυσικά, θα υπάρχει συνεχής παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων στη χώρα, οι οποίοι και θα ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα αν θα υπάρχουν μέτρα - και ποια - σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.
το κουταβι μου δαγκωνει πολυ
Η γαλλική πρόταση θα προβλέπει και πρωτογενή πλεονάσματα και επιμήκυνση του χρέους και τις αποπληρωμής των τόκων, παράμετροι που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της, φαίνεται να έχει αποδεχτεί και να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους θα γίνουν σαφή μετά τις Γερμανικές εκλογές. Ο Β. Σόιμπλε, στο προηγούμενο Eurogroup, είχε προτείνει ως ρύθμιση η επέκταση των δανείων του EFSF (αυτά αφορά η ρύθμιση, που αποτελούν περίπου το 60% των συνολικών δανείων της χώρας) να είναι "από 0 έως 15 χρόνια", κάτι που απέρριψε η Ελληνική πλευρά, ζητώντας να γίνει "έως 15 χρόνια" - αυτή η έκφραση, όμως, ("έως" ή "από [...[ έως") δεν κάνει σαφή τα μέτρα για το χρέος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένταξη στο QE, αλλά εξασφαλίζει τη δόση!
(Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
No comments:
Post a Comment