Το προεδρείο της Βουλής από νωρίς αντιλήφθηκε πως η ψηφοφορία δεν θα ήταν περίπατος για αυτό και χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προτίθεται να ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες από εδώ και πέρα ώστε να επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο πως πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας που συνεχίζει με την ανοχή κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε από το προεδρείο ήταν πως αυτή είναι μια δημοκρατική επιλογή έτσι ώστε να ακούγονται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να εκπροσωπούνται.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος που ήταν στο βήμα σχολίασε πως η ψηφοφορία επί της αρχής θα γινόταν με την συνήθη διαδικασία αλλά για όσα άρθρα θα υπήρχαν αντιρρήσεις θα γινόταν ονομαστική ψηφοφορία. Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Μάκη Βορίδη από τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί το προεδρείο ότι κινείται εκτός των προβλέψεων του κανονισμού της Βουλής.
Η χθεσινή (Τρίτη) συνεδρίαση διεκόπη όταν ο Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε πως λείπει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ οπότε και το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε ούτε επί της αρχής οπότε και θα έπρεπε να αποσυρθεί.
Οι ΑΝΕΛ είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το προεδρείο πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία έτσι ώστε να πιέσει τους ανεξάρτητους κυρίως βουλευτές για να πετύχει τα απαραίτητα 151 «ναι».
ρέα συγγρού
«Εσείς ο ίδιος θα διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία και αφού διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία, και αντί να πείτε ότι απορρίφθηκε κάποια διάταξη, θα κρίνετε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ονομαστική; Η Βουλή ψηφίζει. Όταν ψηφίζει αποφασίζει κιόλας. Ψήφισε η Βουλή και αποφάσισε. Εσείς έρχεστε και λέτε ‘’ας ψηφίσουμε και αν δεν μ΄αρέσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα κάνουμε ονομαστική!’’ Αυτό λέτε!», είπε ο Μάκης Βορίδης απαντώντας στον Γ. Βαρεμένο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Ο Γιάννης Γκιόλας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ομολόγησε πως αυτή η λύση είναι αναγκαία καθώς επί της ουσίας έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας. «Το νόημα μιας ψηφοφορίας είναι να βρούμε αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Μέχρι τώρα εφόσον επιτυγχάνετο πλειοψηφία ενός ή αθροιστικά και δύο κομμάτων, προχωρούσαμε τεκμαίροντες ότι η όλη η κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος αθροίζεται και έτσι δημιουργείται η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τώρα έχουμε μια ειδική περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως επ ουδενί δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη την εκφρασμένη βούληση και την ψήφο όλων των βουλευτών, είτε ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα είτε είναι ανεξάρτητοι. Για το λόγο αυτό αν δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα κόμματα, θα πρέπει να ερωτηθούν ένας καθ΄όλα μη ευκαταφρόνητος αριθμός βουλευτών που είναι ανεξάρτητοι» σχολίασε.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαφωνούν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων επι της αρχής είχε δηλώσει παρών. Υπέρ των τριών άρθρων τάσσεται μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
αριστερη ανασυνθεση
No comments:
Post a Comment