Η κατάσταση έχει ως εξής μέχρι στιγμής: η πετρελαιοκηλίδα μετακινήθηκε λόγω των ανέμων από τη Σαλαμίνα στην Πειραϊκή και από εκεί έφτασε ως τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα. Πολλοί μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι λόγω του καλού καιρού, αποφύγαμε ένα ακόμα πιο τραγικό σενάριο, το πρόβλημα να έφτανε ως το Σούνιο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ο οποίος συμμετέχει με τέσσερα σκάφη στην ευρεία επιχείρηση που έχει στηθεί στον Σαρωνικό για τον καθαρισμό των ακτών, φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα ξαναβρέθηκε.
REUTERS/Giorgos Moutafis
«Εντύπωση κάνει πως τόσες φορές που σηκώθηκε το αεροπλάνο δεν την βρήκε. Αυτό ξέρετε, μπορεί να συμβαίνει γιατί μπορεί να πρόκειται για πετρέλαιο που έχει βιοαποικοδομηθεί, έχοντας χάσει πολλά χαρακτηριστικά του και δεν το πιάνουν οι σένσορες του αεροπλάνου», είπε. Ο κ. Πολυχρονόπουλος, είχε πολλά χρόνια να δει τέτοιο ατύχημα στον Πειραιά. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Αυτή τη στιγμή όλα τα σκάφη είναι στη θάλασσα και αγωνίζονται... Εμείς έχουμε να κοιμηθούμε δύο μέρες και παρά την εξάντληση συνεχίζουμε, γιατί όλη η προσπάθεια γίνεται από αγάπη, ανεξάρτητα από το βιοποριστικό κομμάτι. Η θάλασσα είναι ιερή.
REUTERS/Giorgos Moutafis
«Η θάλασσα», τονίζει ο κ Πολυχρονόπουλος, «μετά τον καθαρισμό θα είναι αναμφίβολα καθαρότερη απ’ ό, τι ήταν» και διευκρινίζει: «Εμείς παίρνουμε σκουπίδια που δεν μπορείτε να διανοηθείτε, κάτω από βράχια, από παντού». Σε ερώτηση για τον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να περισυλλέξουν την ποσότητα πετρελαιοειδών, ο κ. Πολυχρονόπουλος απαντά:
Πολύ σύντομα. Εάν μπορέσουν τα σκάφη και συγκεντρώσουν όλη την κηλίδα που υπάρχει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να αποκατασταθεί το περιβάλλον.
Σε περίπτωση πάλι που δεν συγκεντρωθεί όλη η ποσότητα των πετρελαιοειδών, επειδή αυτή θα βγει στην παραλία, θα μπορέσουν να την περισυλλέξουν από εκεί, επισημαίνει.
Η θέσεις της Περιφέρειας Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής δεν εμπλέκεται στο ελάχιστο στην υπόθεση της διαχείρισης και της αντιμετώπισης του προβλήματος που προκλήθηκε στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», όπως επίσης και οι δήμοι έστω και αν έχουν πληγεί. Αυτά δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης κατά την ενημέρωση που έκανε για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι την πλήρη ευθύνη για την απορρύπανση και τη διαχείριση της υπόθεσης έχει το Λιμενικό Σώμα και ότι στις δύο συσκέψεις (σήμερα και χθες), που προκάλεσε η Περιφέρεια με τους εμπλεκόμενους φορείς, διαπιστώθηκε έλλειψη συντονισμού και επάρκειας στοιχείων περί των αιτιών, της ποσότητας του τονάζ κ. ά. Σημείωσε ότι το υποθαλάσσιο τμήμα της κηλίδας δεν μπορεί να είναι μετρήσιμο και αντιμετωπίσιμο, όπως αυτό της επιφάνειας από το οποίο το ΕΛΚΕΘΕ μπορεί να αντλήσει στοιχεία για την επικινδυνότητα και την πυκνότητα του υλικού.
No comments:
Post a Comment