χαρτης θεσσαλονικη αθηνα
Σε ρυθμούς κανονικότητας μπήκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.
Οι γειτονιές αποφορτίζονται από τους συσσωρευμένους όγκους απορριμμάτων σταδιακά και, όπως διαβεβαιώνει η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, «με ορίζοντα πλήρους αποκατάστασης 2-3 ημερών». Όλα τα απορριμματοφόρα εισέρχονται πλέον από το πρωί στην ΟΕΔΑ Φυλής. Μόνο την Τετάρτη μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ 5.300 τόνοι απορριμμάτων και σήμερα ακόμη περισσότεροι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπιζά, γνωστοποιώντας ότι επιτράπηκε η είσοδος και των απορριμματοφόρων από συμβεβλημένες με δήμους εταιρείες και Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ).
Η εικόνα της πρωτεύουσας βελτιώνεται διαρκώς. Το πρόβλημα της ρηγμάτωσης από την έντονη βροχόπτωση της 10ης Ιουνίου, που προκάλεσε αρχικά διακοπή και ακολούθως υπολειτουργία του ΧΥΤΑ, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.
Η διακοπή της εναπόθεσης των απορριμμάτων στο «ρηγματωμένο κύτταρο κρίθηκε απαραίτητη για να αποφορτιστεί το πεδίο και να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα κατάρρευσης» αλλά και για να εκτιμηθεί η κατάσταση, εξηγεί η κ. Μπιζά. Η εντατικοποίηση των εργασιών αντιστήριξης με επιχωματώσεις και παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης της ροής του νερού, καθώς ο καιρός ήταν βροχερός, συνεχίστηκαν, επιτρέποντας την εναπόθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων στον χώρο. Οι όγκοι αυτοί «με την κατάλληλη επιστρωμάτωση συμπίεση και επιχωμάτωση λειτούργησαν σταθεροποιητικά στο αρχικά ρήγμα» σημειώνει η κ. Μπιζά.
Σημειώνεται ότι ο χώρος της Φυλής είναι πλέον κορεσμένος. Ο χρόνος ζωής του είναι έως το 2019. Η λογική του «όλα στη Φυλή» οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, 81% των απορριμμάτων να θάβονται, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του το «Δυτικό Μέτωπο» (η συλλογικότητα φορέων που αγωνίζεται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής) τονίζει ότι πλέον δεν επαρκεί ο χώρος για να απλωθούν και να συμπιεστούν κανονικά τα σκουπίδια, ώστε σωρεύονται σε μεγάλο ύψος επάνω σε μικρή βάση στήριξης, με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και κίνδυνο καταρρεύσης.
Η κ. Μπιζά, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό», καθώς ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει και επιβάλλει αποκέντρωση, αυτοδιαχείριση και μείωση των απορριμμάτων, με στόχο την ταφή μόνο 20% εξ αυτών έως το 2020. Στο πλαίσιο αυτό - αναφέρει - θα λειτουργήσουν άμεσα τρεις μονάδες επεξεργασίας: Στο Σχιστό (είναι ήδη έτοιμος ο σχετικός φάκελος), στο Γραμματικό (τροποποιήθηκε η μελέτη και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης) και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Φυλής (ΕΜΑΚ), το οποίο θα αναβαθμιστεί για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και αποδοτικότητα ανάκτησης (με μικρότερη εκτροπή προς ταφή), αλλά και πιο ποιοτικό κομπόστ για περισσότερες χρήσεις. Με την ευκαιρία - σημειώνει η κ. Μπιζά - θα διακοπεί για λίγες ημέρες η λειτουργία του, προκειμένου να αποφορτιστεί και να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης.
Αναφορικά με την Μονάδα Επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ στη νότιας Αττική, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κάνει λόγο για ανάλογο σχεδιασμό που προωθεί στην περιοχή ο δήμαρχος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Εξάλλου, σύντομα αναμένεται να προσδιοριστεί η τελική επιλογή από τα 19 (επί συνόλου 154) ανενεργά λατομεία, που θα χρησιμεύσουν για την ταφή των υπολειμμάτων με παράλληλη ανάπλαση τους, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων (ΠΣ), τα οποία θα λειτουργήσουν ανά συστάδες δήμων για συγκέντρωση, διαλογή σε ρεύματα (χαρτί, πλαστικό γιαλί, έλαια, ογκώδη, ηλεκτρικά, μπαταρίες κ. α) και επανάκτηση. Για το μεγάλο ΠΣ που θα λειτουργήσει στο Μοσχάτο με τους πέριξ δήμους, η κ. Μπιζά τονίζει ότι τώρα τακτοποιήθηκε το ζήτημα της χρήσης γης, ενώ αναμένεται και η λειτουργία, στην ανατ. Αττική, της διαδημοτικής Μονάδας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑΠ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
λουλουδια στην πιστα
No comments:
Post a Comment